Armaniak XO 15YO Clos Martin 40% 0,7l
Po czasie 15 lat odmiany Baco oraz Ugni-Blanc łączy się ze sobą w odpowiednich proporcjach, sprawiając, że trunek nabiera wielowymiarowości, a jego charakter jest łagodny i wyjątkowo smaczny.
Opis
Tak jak w przypadku armaniaku VS tej marki, który leżakuje trzykrotnie dłużej, niż jest to zalecane, tak XO zamiast przepisowego 6-letniego procesu starzenia, spędza w beczce aż 15 lat. Po tym czasie odmiany Baco oraz Ugni-Blanc łączy się ze sobą w odpowiednich proporcjach, sprawiając, że trunek nabiera wielowymiarowości, a jego charakter jest łagodny i wyjątkowo smaczny.
Clos Martin XO oferuje bogate nuty suszonej śliwki, słodkiego toffi oraz lekkiej wanilii. Początkowa eksplozja dębowych garbników na podniebieniu, skutkuje bukietem aromatycznych przypraw z wytrawnym, nieco spirytusowym finiszem.
Marka Clos Martin produkuje tradycyjnymi metodami małe ilości destylatów, w celu uzyskania możliwie najbardziej intensywnego, kwiatowego oraz odświeżającego aromatu z lokalnych odmian winogron. Firma w swoich działaniach kieruje się przede wszystkim - uczciwością, dumą oraz hojnością.
Armaniak jest francuską brandy, wytwarzaną z destylowanego białego wina, dojrzewającą w dębowych beczkach i butelkowaną z mocą co najmniej 40% zawartości alkoholu. Produkuje się go tylko w jednym regionie, zwanym Appellation d’Origine Contrôlée, w Gaskonii.
Destylacja odbywa się w miedzianych alembikach wyłącznie zimą - w okresie od listopada do 31 marca.
Armaniak jest jednym z najstarszych trunków we Francji. Pierwsze wzmianki o nim pojawiły się już w 1310 roku, a to oznacza, że cieszy on nasze podniebienia już od ponad 700 lat!
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7 |
pochodzenie | Francja |
vol. | 40% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.