Młody Ziemniak wypuszczany jest w limitowanym nakładzie około 5000 butelek/rok. Do wyprodukowania zawartości tylko jednej z nich zużywanych jest 50 sztuk ziemniaków odmiany Dukat, o zawartości skrobi sięgającej 10%, z młodych tj. czerwcowych zbiorów. Każda butelka opatrzona zostaje etykietą z informacją o pogodzie podczas kwitnienia i owocowania ziemniaków - która ma niebagatelny wpływ na finalny smak wódki, o pochodzeniu ziemniaków z Podlasia, sygnowaną przez Master Distillera zakładu Krzesk. Dla przykładu: rok 2011 to sucha i ciepła wiosna, rok 2012- niespokojna, kapryśna pogoda- a więc i zupełnie inny charakter destylatu.
Zapach wódki Młody Ziemniak jest odmienny od aromatu znanych wódek- ostrzejszy, z nutami warzyw, skórki ziemniaczanej, smak- choć uzależniony od wspomnianych warunków pogodowych - słodszy od klasycznych wódek, wyczuwalne są oczywiście nuty ziemniaczane ale i owocowe - jak gruszka czy jabłko. Słowem- Młody Ziemniak to wódka, której nie sposób pomylić z żadną inną. Jednokrotna destylacja pozwala zachować charakter z pazurem, przybliża aromat nieco do bimbru - Młody Ziemniak pozostaje jednak wyborną, niebanalną wódką, która cały swój potencjał objawia podczas powolnego sączenia saute. Proste, eleganckie wzornictwo butelki oraz jej unikatowa zawartość to znakomity pomysł na oryginalny upominek z Polski.