Eiswein - schłodzone, nie zmrożone
Eiswein - schłodzone, nie zmrożone

"Wstrząśnięte, nie zmieszane" - powiedziałby pewien słynny agent Jej Królewskiej Mości.

Gdy mówimy jednak o winie lodowym, to nie da się go inaczej opisać, jak "schłodzone, nie zmrożone".

Bo takie jest właśnie Eiswein, czasami Ice Wine albo po prostu wino lodowe. Jest to słodkie wino produkowane z zamarniętych na krzewie owoców, które są wyciskane przed samym rozmarznięciem.

 

Jak podają roczniki, pierwsze wina typu eiswein powstawały w Niemczech już pod koniec XVIII wieku. Obecnie, to właśnie nasz zachodni sąsiad jest najbardziej znany, obok Kanady i Austrii, z wina lodowego. Sama produkcja eisweina nie jest przypadkowa. Na początku jesieni dokonuje się selekcji krzewów, których grona nie zostaną zerwane na produkcję "typowych" win. Potem już tylko trzeba czekać na zimę, która przyniesie siarczysty mróz. Jak mówią specjaliści, idealną temperaturą jest od -8 do - 6 stopni Celsjusza. Następnie nocą (słońce mogłoby spowodować gnicie grona) dokonuje się wielkich zbiorów. Z kolei samo tłoczenie odbywa się na zewnątrz, bądź w specjalnie schłodzonych pomieszczeniach. Z winem lodowym trzeba mieć dużo cierpliwości, bowiem sama fermentacja trwa przez kilka miesięcy.

Jakie dostajemy wino?

Specyficzne. Eiswein jest winem bardzo słodkim, ale też niezwykle aromatycznym. Gdy myślimy wino lodowe, to od razu mówimy orzech, miód, brzoskwinie. Niemcy produkują ice wine zwykle ze szczepu Riesling, z kolei Kanadyjczycy korzystają ze szczepów Vidal i Chardonnay. Wina lodowe są na całym świecie w małych butelkach 0,375l, rzadziej w 0,5l. Warto dodać, że są to dość drogie wina. Ceny oscylują w granicach  100 zł. Wino jest bardzo cenione przez smakoszy.

 eiswein uprawa

Eiswein to wino wyjątkowe. Zima nie powinna kojarzyć się tylko ze śniegiem i "Last Christmas" zespołu Wham!

Bo zima to przede wszystkim EISWEIN!

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl