

Producent
-
1800 TEQUILA (2)
-
Agavita (2)
-
Aha Toro (3)
-
Casco Viejo (2)
-
Cazadores (1)
-
Cenote (4)
-
Diageo (5)
-
Don Angel (2)
-
El Jimador (4)
-
Fabrica de Tequilas Finos (4)
-
Hacienda de Chihuahua (3)
-
Herradura (4)
-
INNY (5)
-
Jose Cuervo (6)
-
Kah (3)
-
Lunazul Tequila (3)
-
Mucha Tequila (4)
-
Olmeca Tequila (4)
-
Rooster Rojo (1)
-
Salitos (2)
-
Sauza Tequila (3)
-
Sierra Tequila (11)
-
Tequila Patron (5)
-
Tequila Tres Mujeres (4)
-
Tequilas del Senor (1)
-
Tiscaz (2)
-
Tres Sombreros (1)
-
Volcan de mi Tierra (3)
Cena
-
od
do


Tequila to napój spirytusowy wytwarzany w Meksyku w drodze destylacji soku uzyskanego wyłącznie z rdzeni rośliny gatunku Agave tequilana, czyli agawy niebieskiej. Jest szczególnym typem mezcalu, który jako szersza, nadrzędna kategoria dopuszcza do wykorzystania w produkcji również pozostałe elementy tych tropikalnych sukulentów, a także innych odmian agawy, przez co charakteryzuje go znacznie większy, niż w przypadku tequili, rozstrzał jakościowy. Normy prawne dotyczące tequili są zdecydowanie bardziej restrykcyjne: zarówno uprawy agawy niebieskiej, jak i sam proces powstawania alkoholu na bazie tej rośliny są tak pod kątem licencjonowania, jak i kontroli jakości czujnie monitorowane przez Consejo Regulador del Tequila, organ powołany przez meksykański rząd. Proces rozpoczyna się od wycinania serc dojrzałych agaw, które niekiedy ważą ponad 100 kilogramów i pozbawione liści przypominają olbrzymie ananasy. Są one pieczone, gotowane lub parowane, aby uwolniły cukry poddające się fermentacji. Przefermentowany sok z agawy, lokalnie nazywany pulque, trafia do destylacji w aparaturze kolumnowej bądź tradycyjnych miedzianych alembikach. W zależności od dalszych kroków, czynionych przez producenta otrzymuje się:
- tequilę silver, która nie przechodzi etapu leżakowania, w związku z czym jako jedyna kategoria zawsze ma kolor przezroczysty
- tequilę reposado, która dojrzewa przez minimum dwa miesiące w dębowych beczkach
- tequilę añejo, która dojrzewa przez minimum rok w dębowych beczkach nieprzekraczających objętością 600 litrów
- tequilę extra añejo, która dojrzewa przez minimum trzy lata w dębowych beczkach nieprzekraczających objętością 600 litrów
- tequilę oro nazywaną czasem tequilą joven, która powstaje w wyniku zmieszania tequili silver z tequilą reposado, añejo lub extra añejo
