SmaczaJama.pl
do kasy suma: 0,00 zł
Filtr
Cena:
÷
Promocje
Szampan Moët & Chandon Rose Imperial 12% 0,75l w Kartoniku
Szampan Moët & Chandon Rose Imperial 12% 0,75l w Kartoniku
349,00 zł 279,00 zł 283,74 zł 226,83 zł
szt.
Szampan Moët & Chandon Brut Imperial 0,75l w kartoniku
Szampan Moët & Chandon Brut Imperial 0,75l w kartoniku
259,90 zł 209,90 zł 211,30 zł 170,65 zł
szt.
Szampan Moët & Chandon Nectar Imperial 0,75l w kartoniku
Szampan Moët & Chandon Nectar Imperial 0,75l w kartoniku
299,00 zł 249,90 zł 243,09 zł 203,17 zł
szt.

Tequila

Tequila Mucha Bravo Blanco 35% 0,7l Tequila Mucha Bravo Blanco 35% 0,7l
Producent: Mucha Tequila
Cena: 263,50 zł (netto: 214,23 zł )
zobacz więcej
Tequila Mucha Canibal Reposado 35% 0,7l Tequila Mucha Canibal Reposado 35% 0,7l
Producent: Mucha Tequila
Cena: 276,00 zł (netto: 224,39 zł )
zobacz więcej
Tequila Mucha Canibal Reposado 35% 0,7l Tequila Mucha Canibal Reposado 35% 0,7l
Producent: Mucha Tequila
Cena: 276,00 zł (netto: 224,39 zł )
zobacz więcej
Tequila Mucha Invicto Anejo 35% 0,7l Tequila Mucha Invicto Anejo 35% 0,7l
Producent: Mucha Tequila
Cena: 276,00 zł (netto: 224,39 zł )
zobacz więcej

Tequila to napój spirytusowy wytwarzany w Meksyku w drodze destylacji soku uzyskanego wyłącznie z rdzeni rośliny gatunku Agave tequilana, czyli agawy niebieskiej. Jest szczególnym typem mezcalu, który jako szersza, nadrzędna kategoria dopuszcza do wykorzystania w produkcji również pozostałe elementy tych tropikalnych sukulentów, a także innych odmian agawy, przez co charakteryzuje go znacznie większy, niż w przypadku tequili, rozstrzał jakościowy. Normy prawne dotyczące tequili są zdecydowanie bardziej restrykcyjne: zarówno uprawy agawy niebieskiej, jak i sam proces powstawania alkoholu na bazie tej rośliny są tak pod kątem licencjonowania, jak i kontroli jakości czujnie monitorowane przez Consejo Regulador del Tequila, organ powołany przez meksykański rząd. Proces rozpoczyna się od wycinania serc dojrzałych agaw, które niekiedy ważą ponad 100 kilogramów i pozbawione liści przypominają olbrzymie ananasy. Są one pieczone, gotowane lub parowane, aby uwolniły cukry poddające się fermentacji. Przefermentowany sok z agawy, lokalnie nazywany pulque, trafia do destylacji w aparaturze kolumnowej bądź tradycyjnych miedzianych alembikach. W zależności od dalszych kroków, czynionych przez producenta otrzymuje się:

  • tequilę silver, która nie przechodzi etapu leżakowania, w związku z czym jako jedyna kategoria zawsze ma kolor przezroczysty
  • tequilę reposado, która dojrzewa przez minimum dwa miesiące w dębowych beczkach
  • tequilę añejo, która dojrzewa przez minimum rok w dębowych beczkach nieprzekraczających objętością 600 litrów
  • tequilę extra añejo, która dojrzewa przez minimum trzy lata w dębowych beczkach nieprzekraczających objętością 600 litrów
  • tequilę oro nazywaną czasem tequilą joven, która powstaje w wyniku zmieszania tequili silver z tequilą reposado, añejo lub extra añejo
Wersje językowe
Menu Szukaj więcej więcej
Smaczajama logo
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium