Sklep Smacza Jama
do kasy suma: 0,00 zł
Filtr
Cena:
÷
Promocje
Wódka Grey Goose w puszcze 0,7l
Wódka Grey Goose w puszcze 0,7l
223,00 zł 159,90 zł
szt.
Wino Cape Dream Sauvignon Blanc 12,5% 0,75l RPA
Wino Cape Dream Sauvignon Blanc 12,5% 0,75l RPA
45,00 zł 33,00 zł
szt.
Wódka Belvedere 0,5l
Wódka Belvedere 0,5l
135,00 zł 115,00 zł
szt.
Rum Zacapa 23 YO Gwatemala 0,7l + 2 szklanki
Rum Zacapa 23 YO Gwatemala 0,7l + 2 szklanki
299,00 zł 279,90 zł
szt.
Wino Whispering Angel Francja 13,5% 0,75l
Wino Whispering Angel Francja 13,5% 0,75l
111,00 zł 99,00 zł
szt.
Wino Varvaglione V2 Primitivo del Salento 0,75l
Wino Varvaglione V2 Primitivo del Salento 0,75l
69,90 zł 47,00 zł
szt.
Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

Szkocka

Whisky Singleton 12 YO 0,5l Whisky Singleton 12 YO 0,5l
Producent: Singleton
Cena:

92,90 zł

szt.
zobacz więcej
  • nowość
Whisky Singleton 15yo 0,7l Whisky Singleton 15yo 0,7l
Producent: Singleton
Cena:

237,00 zł

szt.
zobacz więcej
  • nowość
  • nowość
Whisky Ardmore 30 YO 47,2% 0,7l Whisky Ardmore 30 YO 47,2% 0,7l
Producent: Ardmore
Cena:

2 490,00 zł

szt.
zobacz więcej

Whisky produkowana w Szkocji, zgodnie z zapisanym w brytyjskim kodeksie Rozporządzeniem o Szkockiej Whisky z 2009 roku, musi charakteryzować się następującymi cechami:

być wyprodukowana w destylarni w Szkocji z wody i słodu jęczmiennego (dopuszcza się użycie innych zbóż jedynie w ziarnach - niesłodowanych);
słód jęczmienny i ewentualne inne zboża muszą zostać rozdrobnione w destylarni;
fermentacja musi odbywać się wyłącznie dzięki dodaniu drożdży;
zawartość alkoholu w destylacie nie może przekroczyć 94,8% tak, aby nuty smakowe uzyskane z jęczmienia (i ewentualnego dodatku innych zbóż) oraz wynikające z procesu technologicznego nie były tracone;
być poddany co najmniej trzyletniemu dojrzewaniu w dębowych beczkach o pojemności nieprzekraczającej 700 litrów; musi to mieć miejsce na terenie Szkocji;
kolor oraz walory smakowo-zapachowe gotowej whisky są efektem wyłącznie użytych zbóż i procesu technologicznego - niedozwolone jest dodawanie aromatów czy barwników (np. karmelu); podczas butelkowania whisky dozwolone jest jedynie dodanie wody celem obniżenia zawartości alkoholu;
od 23 listopada 2012 każda whisky single malt będzie musiała być butelkowana w destylarni.

Wersje językowe
Menu Szukaj więcej więcej
Smaczajama logo
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium