Cena
-
od
do
Produkcja japońskiej whisky single malt odbywa się zgodnie z tradycyjnymi recepturami produkcji szkockiej whisky. Single malty z kraju Kwitnącej Wiśni powstają w jednej konkretnej destylarni, a do ich wytwarzania można użyć wyłącznie wody, jęczmienia i drożdży. Destylat musi następnie leżakować w dębowych beczkach przez minimum trzy lata. Często się zdarza, że Japończycy sprowadzają niezbędne substraty bezpośrednio ze Szkocji. Według The Scotch Malt Whisky Society. „Japonia zajmuje trzecie miejscu na liście największych importerów whisky single cask, single malt pochodzących z The Scotch Malt Whisky Society". Mimo tego faktu udaje się uzyskać charakterystyczny smak, który powoli jest doceniany przez koneserów na całym świecie jako klasa sama w sobie.
Whisky Nikka Miyagikyo Non Age 45% 0,7l
Co najmniej 10-letni single malt bez oznaczenia wieku z japońskiej destylarni Miyagikyo w prefekturze Miyagi. Wśród pozostałych whisky marki Nikka wyróżnia go przede wszystkim idealny balans pomiędzy nutami słodkich owoców, a kompozycją aromatycznych przypraw. Doskonale sprawdzi się w roli
wprowadzającego trunku do świata japońskiej whisky.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h