Sklep Smacza Jama
do kasy suma: 0,00 zł
Filtr
Cena:
÷
Promocje
Wino Mucha Prosecco Treviso 0,75l
Wino Mucha Prosecco Treviso 0,75l
55,90 zł 39,90 zł
szt.
G.A.T. tygielek do kawy po turecku 1l
G.A.T. tygielek do kawy po turecku 1l
89,00 zł 71,20 zł
szt.
Wino Almarosa Primitivo Puglia 0,75l
Wino Almarosa Primitivo Puglia 0,75l
49,90 zł 39,90 zł
szt.
Szampan Moët & Chandon Ice Imperial Rose 0,75l
Szampan Moët & Chandon Ice Imperial Rose 0,75l
329,00 zł 291,00 zł
szt.
Wódka Orkisz 0,7l
Wódka Orkisz 0,7l
124,00 zł 99,00 zł
szt.
Szampan Moët & Chandon Brut Imperial 0,75l w kartoniku
Szampan Moët & Chandon Brut Imperial 0,75l w kartoniku
259,90 zł 219,00 zł
szt.
Wódka Dębowa 2l w beczce
Wódka Dębowa 2l w beczce
549,00 zł 479,00 zł
szt.
Szampan Veuve Clicquot Brut 0,75l w kartoniku
Szampan Veuve Clicquot Brut 0,75l w kartoniku
299,00 zł 259,00 zł
szt.

Sake

Sake Gekkeikan Black & Gold 0,75l

Sake Gekkeikan Black & Gold 0,75l
Sake Gekkeikan Black & Gold 0,75l

Gekkeikan Black & Gold to unikalna mieszanka dwóch sake, starannie wyselekcjonowanych przez ich mistrza. Niezwykle bogaty i złożony smak, w którym dominują nuty spadzi, papai, anyżu i prażonych orzechów to cechy charakterystyczne Black & Gold. Dobrze wyważoną kompozycję zwieńcza długi i gładki finisz.

Sake to trunek wszechstronny - stanowi idealny dodatek do potraw mięsnych tj. pieczona kaczka, grillowany kurczak, czy wieprzowina. Doskonale sprawdza się również w towarzystwie owoców morza przyrządzanych na parze.

Dostępność: Oczekujemy na dostawę

Cena:

111,00 zł

Sake Gekkeikan The Finest Superior Junmai 14,5% 0,72l

Sake Gekkeikan The Finest Superior Junmai 14,5% 0,72l
Sake Gekkeikan The Finest Superior Junmai 14,5% 0,72l

Gekkeikan Sake The Finest to jeden z najpopularniejszych Junmai na świecie! To wydanie uosabia charakterystyczny styl marki, reprezentujący 14 pokoleń i 370 lat doświadczenia w warzeniu sake.

Dostępność: Oczekujemy na dostawę

Cena:

53,00 zł

Sake Gekkeikan Traditional 0,75l

Sake Gekkeikan Traditional 0,75l
Sake Gekkeikan Traditional 0,75l

Historia sake Gekkeikan sięga 1637 roku, kiedy to Jiemon Okura założył swoją pierwszą wytwórnie sake w słynącym ze źródeł nieskazitelnie czystej wody - Fushimi. Wytwórnia powoli rozrastała się i zyskiwała nowych zwolenników, czego zwieńczeniem było okrzyknięcie jej w 1953 roku najpopularniejszą marką Japonii. W odpowiedzi na potrzeby rynku przeszło 20 lat temu została utworzona filia w USA, której misją po dziś dzień jest zadowolenie koneserów sake.

Gekkeikan (tł. wieniec laurowy) to flagowa sake nie tylko w USA ale i na świecie! Zachwyca ziołowym bukietem z lekkim ziemistym posmakiem, a delikatną kwasowość idealnie podkreślają nuty grapefruita.

Sake można podawać zarówno na ciepło jak i po schłodzeniu, Doskonale komponuje się z daniami kuchni japońskiej; owocami morza, tempurą, a także z potrawami ze świeżych, zielonych warzyw.

Dostępność: Oczekujemy na dostawę

Cena:

53,00 zł

Sake Tokyoto 0,72l

Sake Tokyoto 0,72l
Sake Tokyoto 0,72l

Autorskie sake marki Tokyoto, której nazwa dedykowana jest Mistrzowi Zushi oraz jego wielkiej podróży.

Dostępność: Oczekujemy na dostawę

Cena:

67,00 zł

Czym Jest Sake?

Sake, często nazywane japońskim winem ryżowym, to alkoholowy napój fermentacyjny wytwarzany głównie z polerowanego ryżu. Jest to tradycyjny napój Japonii, o bogatej historii i ważnym miejscu w kulturze kraju.

Dlaczego Sake Jest Tak Szanowane?

Sake jest cenione za delikatność i różnorodność smaków, które mogą sięgać od słodkich i owocowych do wytrawnych i ziemistych, zależnie od stopnia polerowania ryżu, szczepu drożdży i technik produkcji.

Jak Powstaje Sake? 

Proces produkcji sake zaczyna się od specjalnego ryżu, który jest polerowany, aby usunąć zewnętrzne warstwy. Następnie ryż jest fermentowany z użyciem szczepu drożdży i kōji, co nadaje sake charakterystyczny smak.

Jak Degustować Sake?

Sake można podawać na ciepło, w temperaturze pokojowej lub schłodzone, w zależności od rodzaju i preferencji. Warto eksperymentować z różnymi temperaturami serwowania, aby odkryć pełnię smaku sake.

Jak Wybrać Sake?

Dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z sake, dobre będą łagodne i słodkie warianty, takie jak Junmai czy Ginjo. Miłośnicy bardziej wytrawnych i skomplikowanych smaków powinni spróbować Daiginjo. Wybierając sake, warto zwrócić uwagę na informacje na etykiecie dotyczące stopnia polerowania ryżu i stylu sake, co może znacząco wpłynąć na doświadczenie degustacyjne.

Wersje językowe
Menu Szukaj więcej więcej
Smaczajama logo
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium