Producent
- 1423 (2)
- Ableforth's (3)
- Albert Michler Distillery (2)
- Amarula (1)
- Amrut (1)
- Angostura (3)
- Appleton Estate (2)
- Arcane (2)
- Arehucas (1)
- Bacardi (30)
- Barbancourt (2)
- Barcelo (2)
- Bayou Rum (4)
- Black Tot (1)
- Bodegas de America S.A. (1)
- Botran (6)
- Brugal (4)
- Bumbu Rum Company (1)
- Bush Rum (4)
- Captain Morgan (12)
- Clement (5)
- Cooymans International (1)
- Demerara (6)
- Destileria Carúpano (3)
- Dictador (21)
- Diplomatico (6)
- Don Papa (5)
- Doorly's Rum (3)
- Dugas (1)
- El Ron Prohibido (1)
- Eminente (2)
- Flor de Cana (7)
- Foursquare Rum Distillery (3)
- Goslings (3)
- Gruppo Campari (1)
- Havana Club (10)
- Industrias Licoreras de Guatemala (13)
- INNY (25)
- Jamaica Cove (1)
- Kasama (1)
- Litchquor Mauritius (6)
- Longueteau (4)
- Matusalem (5)
- Mezan Rum (7)
- Motorhead Beverages (1)
- Mount Gay (6)
- Navy Island Jamaica (2)
- ODB BEVERAGES (1)
- Old Monk (2)
- Old Pascas (1)
- Oliver (5)
- Pirate's Grog (4)
- Plantation Rum (27)
- Puerto de Indias (1)
- Relicario (3)
- Ron Centenario (1)
- Ron de Jeremy (1)
- Ron Mulata (1)
- Rum Malecon (7)
- Sadler's (1)
- SangSom Company (1)
- Santa Teresa (3)
- Sodiko (2)
- Stroh (2)
- The Kraken (1)
- Toorank Distilleries (1)
- Vanua Rum (1)
- Varela Hermanos S.A. (2)
Cena
-
od
do
Rum Bayou Mardi Gras XO USA 40% 0,7l
Edycja specjalna wybornego rumu ze stanu Luizjana, która powstała z myślą o jednym z największych świąt w Stanach Zjednoczonych.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Rum Goslings Black Seal Bermuda 40% 0,7l
Rum z serca Bermudów, zawierający mniejszą zawartość alkoholu, niż oferowane poprzednio wydanie z oznaczeniem 151 proof.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Rum La Maison Du Rhum Batch 3 Salvador 40% 0,7l w puszce
Trunek należący do serii doskonałych rumów z kraju graniczącego z Pacyfikiem w Ameryce Środkowej.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Rum Bayou Spiced USA 40% 0,7l
Rum, który wytwarzany jest z lokalnej trzciny cukrowej w południowej części stanu Luizjana.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Rum Bayou Reserve Select Barrel 40% 0,7 l
Rum Bayou Reserve Select Barrel to trunek, który wytwarzany jest z trzciny cukrowej w samym centrum Luizjany. Otrzymywana melasa wzbogacana jest kompozycją aromatycznych przypraw poddawanych procesowi maceracji przez około 30 dni.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Rum Bayou Single Barrel USA 40% 0,7l
Limitowana edycja rumu z amerykańskiego stanu Luizjana, która dojrzewa w beczkach po żytnim destylacie, wzbogacając profil trunku prawdziwie charakterystycznymi nutami!
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Rum Goslings Gold Seal 40% 0,7l
Rum Bermudy Goslings Gold to prawdziwa uczta dla wielbicieli tego trunku.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Rum Goslings Black Seal 151 (Overproof) 0,7l
Goslings rum pochodzi z rodzinnej firmy z tradycjami działającej na Bermudach niezmiennie od ponad 200 lat.
Wersja Black Seal 151 to trunek o znacznie zwiększonej zawartości alkoholu - jego moc wynosi aż 75,5%.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Rum Jamaica Cove Black Ginger 40% 0.7l
Bardzo ciekawa propozycja rumu, którego rodowód sięga słonecznej Jamajki. Został wydany w 2017 roku i od tego czasu cieszy się dużym zainteresowaniem miłośników tego trunku.
Dostępność: Oczekujemy na dostawę
Czym Jest Rum?
Rum to alkoholowy napój destylacyjny, który powstaje z trzciny cukrowej. Jego różnorodność smaków wynika z procesu fermentacji i destylacji melasy lub bezpośrednio z soku trzcinowego.
Dlaczego Rum Jest Tak Popularny?
Rum jest ulubionym trunkiem na całym świecie dzięki swej wszechstronności smakowej, od słodkich, karmelowych nut po intensywne, dębowe akcenty, zależne od długości i warunków dojrzewania.
Jak Powstaje Rum?
Proces produkcji rumu zaczyna się od fermentacji melasy lub soku trzcinowego, po czym następuje destylacja i starzenie, często w dębowych beczkach, które nadają mu charakterystyczny smak i aromat.
Jak Degustować Rum?
Rum można delektować się na wiele sposobów - czysty, na lodzie, lub jako kluczowy składnik egzotycznych koktajli takich jak Mojito czy Piña Colada.
Jak Wybrać Rum?
Wybierając rum, należy zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów. Dla nowicjuszy, rumy białe lub złote mogą być doskonałym początkiem, oferując delikatność i łagodność, która nie przytłacza. Są one zazwyczaj mniej złożone i idealne do koktajli. Rumy ciemne, które dojrzewały w beczkach, zaprezentują natomiast bogatszy bukiet smakowy z wyraźnymi nutami dębu, toffi, a nawet tytoniu czy czekolady.
Dla bardziej doświadczonych degustatorów, rumy z dłuższym czasem starzenia, tzw. aged rums, mogą odkryć przed nimi świat pełen głębi i intensywnych doznań. Z kolei rumy agricole, które są destylowane bezpośrednio z soku trzcinowego, a nie z melasy, oferują unikatową świeżość i wyrazistość smaku.
Warto również eksplorować rumy pochodzące z różnych regionów świata, takich jak Karaiby, Ameryka Południowa czy Azja Południowo-Wschodnia, gdyż każdy z nich wnosi do trunku unikalny charakter klimatu i terroir. Zainteresowanie lokalnymi edycjami limitowanymi i specjalnymi wersjami może również wzbogacić doświadczenie i zrozumienie różnorodności tego alkoholu.