

Producent
-
1423 (2)
-
Ableforth's (2)
-
Albert Michler Distillery (2)
-
Amrut (1)
-
Angostura (3)
-
Appleton Estate (1)
-
Arcane (1)
-
Bacardi (23)
-
Barbancourt (2)
-
Bayou Rum (3)
-
Black Tot (1)
-
Botran (6)
-
Brugal (3)
-
Bush Rum (2)
-
Captain Morgan (9)
-
Clement (6)
-
Demerara (5)
-
Dictador (10)
-
Diplomatico (7)
-
Don Papa (4)
-
Doorly's Rum (3)
-
Dugas (1)
-
Eminente (1)
-
Flor de Cana (7)
-
Foursquare Rum Distillery (2)
-
Goslings (3)
-
Havana Club (10)
-
Industrias Licoreras de Guatemala (10)
-
INNY (22)
-
Kasama (1)
-
Litchquor Mauritius (6)
-
Longueteau (1)
-
Matusalem (4)
-
Mezan Rum (7)
-
Motorhead Beverages (1)
-
Mount Gay (5)
-
Navy Island Jamaica (1)
-
Old Monk (4)
-
Old Pascas (1)
-
Oliver (4)
-
Pirate's Grog (4)
-
Plantation Rum (22)
-
Relicario (3)
-
Ron Centenario (2)
-
Ron de Jeremy (1)
-
Ron Mulata (1)
-
Rum Malecon (7)
-
Sadler's (1)
-
Santa Teresa (3)
-
Sodiko (2)
-
Stroh (1)
-
The Kraken (2)
-
Toorank Distilleries (1)
-
Vanua Rum (1)
Cena
-
od
do
Rum El Dorado 12 YO 0,7l

Elegancki i wielokrotnie nagradzany rum z Gujany, produkowany z melasy. Powstaje w gorzelni Diamond - jednej z najstarszych w kraju. W odróżnieniu od rumów wytwarzanych w systemie solera oznaczenie wieku - 12 lat - odnosi się w tu nie do najstarszego, lecz najmłodszego destylatu w mieszance. Zapach bujny i bogaty, fenomenalna kompozycja miodu spadziowego i brązowego cukru, suszonych owoców tropikalnych, czekolady i przypraw korzennych. Smak okrągły, słodko-korzenny, bardzo wyszukany; nasycony nutami suszonych owoców, prażonych orzechów, melasy i przypraw korzennych. Finisz wytrawny, wybitnie długi.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Rum El Dorado 15 YO Special Reserve 0,7l

Szlachetny i niebywale złożony rum z Gujany, produkowany z melasy. Powstaje w gorzelni Diamond - jednej z najstarszych w kraju. W przeciwieństwie od rumów wytwarzanych w systemie solera oznaczenie wieku - 15 lat - odnosi się w tu nie do najstarszego, lecz najmłodszego destylatu w mieszance. W bukiecie melasa, toffi, karmel oraz suszone owoce cytrusowe, rodzynki i miód; ponadto wanilia, przyprawy korzenne i prażone orzechy. Smak majestatyczny - słodki, ale harmonijny; mnóstwo suszonych cytrusów zaprawionych korzeniami, palona dębina, miód, na podniebieniu nuty piernikowe. Finisz miodowo-korzenny, trwały.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Rum El Dorado 21 YO Special Reserve 0,7l

Wybitny rum z Gujany, przez wielu zaliczany do absolutnej światowej czołówki. Inaczej niż w przypadku rumów produkowanych w systemie solera oznaczenie wieku - 21 lat - odnosi się w tu nie do najstarszego, lecz najmłodszego destylatu włączonego do mieszanki. W nosie potężny, mięsisty, zniewalający; aromaty masła i czekolady, karmelu, dojrzałego banana i suszonych owoców. W smaku niezwykle bogaty i złożony, słodko-korzenny, skontrowany wytrawnymi taninami. Rozpoznamy m.in. melasę, kawę, toffi i brązowy cukier, daktyle, rodzynki, czarną porzeczkę i konfiturę różaną. Wielokrotnie nagradzany, El Dorado 21 YO wyróżniony został najwyższą w historii oceną chicagowskiego Beverage Tasting Institute.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Rum El Dorado 5 YO 0,7l

Dojrzały rum z Gujany produkowany z melasy. Inaczej niż w przypadku rumów powstających w systemie solera oznaczenie wieku - 5 lat - odnosi się w tu nie do najstarszego, lecz najmłodszego destylatu w mieszance. Swój unikalny charakter zawdzięcza urządzeniom destylującym, które pamiętają początek ery przemysłowej: zabytkowym aparatom Savalle'a i Coffey'a. W nosie karmel, toffi i melasa, ale też suszone owoce cytrusowe. Smak żywy i wielowymiarowy; odnajdziemy tu m.in. rodzynki i czarną porzeczkę, prażone wiórki kokosowe, karmel i wanilię. Niespotykanie dobrze zbudowany i kompleksowy jak na swój wiek, równie wielką przyjemność sprawia smakowany na lodzie i bez dodatków, a także w drinkach.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Rum El Dorado 8 YO Cask Aged Guyana 40% 0,7l

Doskonały kompromis pomiędzy pięcio a dwunastoletnim wydaniem rumu El Dorado.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Rum La Maison Du Rhum Batch 3 Salvador 40% 0,7l w puszce

Trunek należący do serii doskonałych rumów z kraju graniczącego z Pacyfikiem w Ameryce Środkowej.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Rum jest napojem spirytusowym, destylowanym ze sfermentowanych produktów rafinacji trzciny cukrowej. Jako surowców używa się zatem melasy, syropu cukrowego lub soku z trzciny cukrowej. Główne ośrodki jego produkcji położone są na wyspach Morza Karaibskiego, ponieważ to w tamtejszych europejskich koloniach uprawiano od XVII wieku trzcinę cukrową i tam też właśnie rum zaczął być produkowany na skalę przemysłową. Występuje w trzech stylach: angielskim, hiszpańskim i francuskim, a ich szczegółowe sposoby produkcji i właściwości łatwo zmapować właśnie na podstawie historycznego podziału regionów między trzy wspomniane nacje nowożytnych kolonizatorów. Zawartość alkoholu w rumie mieści się w przedziale od 37,5% do 95% jego objętości. Zgodnie z prawem nie wolno go wzmacniać innym alkoholem ani aromatyzować, jednak dopuszczalne jest barwienie karmelem i dosładzanie w celu osiągnięcia pożądanych właściwości organoleptycznych. Na etykiecie, oprócz zawartości alkoholu i miejsca pochodzenia, można znaleźć także określenia takie jak traditionnel zamiennie z tradicional. Gwarantują one, że cały proces produkcji opiera się na surowcach pochodzących z lokalnych dla miejsca pochodzenia upraw, zawartość alkoholu nie przekracza 90% objętości, rum nie został sztucznie dosłodzony, zaś minimalna zawartość substancji lotnych, odpowiedzialnych za aromat i smak jest określona prawnie. Dodatkowe określenie rolniczy (od francuskiego słowa agricole) także zapewnia o spełnieniu wszystkich powyższych wymogów i jest stosowane wobec rumu z francuskich departamentów zamorskich, wyprodukowanych wyłącznie na bazie soku z trzciny cukrowej.
