Filtr
Cena:
÷
Promocje
Bombonierka Rabitos Royale - Figi w czekoladzie 142g
Bombonierka Rabitos Royale - Figi w czekoladzie 142g
57,90 zł 43,50 zł 47,07 zł 35,37 zł
szt.
Wódka Belvedere Podświetlana Butelka 6l
Wódka Belvedere Podświetlana Butelka 6l
1 711,00 zł 1 490,00 zł 1 391,06 zł 1 211,38 zł
szt.
Koniak Hennessy VSOP Privilège 0,7l
Koniak Hennessy VSOP Privilège 0,7l
249,00 zł 229,00 zł 202,44 zł 186,18 zł
szt.
Wódka Beluga - Noble Russian Vodka 0,7l
Wódka Beluga - Noble Russian Vodka 0,7l
183,00 zł 139,90 zł 148,78 zł 113,74 zł
szt.
Brandy Metaxa Private Reserve 0,7l
Brandy Metaxa Private Reserve 0,7l
380,00 zł 299,00 zł 308,94 zł 243,09 zł
szt.
Gin Roku 0,7l
Gin Roku 0,7l
119,00 zł 99,90 zł 96,75 zł 81,22 zł
szt.
Wódka Wyborowa 0,7litra 100 Butelek
Wódka Wyborowa 0,7litra 100 Butelek
3 300,00 zł 2 700,00 zł 2 682,93 zł 2 195,12 zł
szt.
Szampan Dom Perignon Vintage 0,75l w kartoniku
Szampan Dom Perignon Vintage 0,75l w kartoniku
1 133,00 zł 879,00 zł 921,14 zł 714,63 zł
szt.

 

Rum Clement Agricole Blanc Premiere Canne 40% 0,7l Rum Clement Agricole Blanc Premiere Canne 40% 0,7l
Producent: Clement
Cena: 114,00 zł (netto: 92,68 zł )
szt.
zobacz więcej
  • nowość
Rum Clement Ambre 0,7l Martynika Rum Clement Ambre 0,7l Martynika
Producent: Clement
Cena: 134,00 zł (netto: 108,94 zł )
szt.
zobacz więcej
Rum Clement Blanco Agricole 0,7l Martynika Rum Clement Blanco Agricole 0,7l Martynika
Producent: Clement
Cena: 111,00 zł (netto: 90,24 zł )
szt.
zobacz więcej
Rum Clement Cuvee Homere 44% 0,7l Rum Clement Cuvee Homere 44% 0,7l
Producent: Clement
Cena: 537,00 zł (netto: 436,59 zł )
szt.
zobacz więcej
Rum Clément Select Barrel 0,7 Rum Clément Select Barrel 0,7
Producent: Clement
Cena: 223,00 zł (netto: 181,30 zł )
szt.
zobacz więcej

Rum jest napojem spirytusowym, destylowanym ze sfermentowanych produktów rafinacji trzciny cukrowej. Jako surowców używa się zatem melasy, syropu cukrowego lub soku z trzciny cukrowej. Główne ośrodki jego produkcji położone są na wyspach Morza Karaibskiego, ponieważ to w tamtejszych europejskich koloniach uprawiano od XVII wieku trzcinę cukrową i tam też właśnie rum zaczął być produkowany na skalę przemysłową. Występuje w trzech stylach: angielskim, hiszpańskim i francuskim, a ich szczegółowe sposoby produkcji i właściwości łatwo zmapować właśnie na podstawie historycznego podziału regionów między trzy wspomniane nacje nowożytnych kolonizatorów. Zawartość alkoholu w rumie mieści się w przedziale od 37,5% do 95% jego objętości. Zgodnie z prawem nie wolno go wzmacniać innym alkoholem ani aromatyzować, jednak dopuszczalne jest barwienie karmelem i dosładzanie w celu osiągnięcia pożądanych właściwości organoleptycznych. Na etykiecie, oprócz zawartości alkoholu i miejsca pochodzenia, można znaleźć także określenia takie jak traditionnel zamiennie z tradicional. Gwarantują one, że cały proces produkcji opiera się na surowcach pochodzących z lokalnych dla miejsca pochodzenia upraw, zawartość alkoholu nie przekracza 90% objętości, rum nie został sztucznie dosłodzony, zaś minimalna zawartość substancji lotnych, odpowiedzialnych za aromat i smak jest określona prawnie. Dodatkowe określenie rolniczy (od francuskiego słowa agricole) także zapewnia o spełnieniu wszystkich powyższych wymogów i jest stosowane wobec rumu z francuskich departamentów zamorskich, wyprodukowanych wyłącznie na bazie soku z trzciny cukrowej.

Wersje językowe
Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium