Porto Graham's 10 YO 0,75l w puszce
Dobrze zbudowane, wyraziste porto, które swoją łagodność zawdzięcza długiemu leżakowaniu w dębowych beczkach.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Porto Graham's 10yo 0,75l
Dobrze zbudowane, wyraziste porto, które swoją łagodność zawdzięcza długiemu leżakowaniu w dębowych beczkach. Owocowy smak dopełniają doskonale zbalansowane nuty orzechów i wanilii, z akcentami bakalii, czekolady i konfitury wiśniowej.
Doskonały dodatek do deserów.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Porto Graham's 20yo 0,75l
Znakomite portugalskie wino wzmacniane porto wytwarzane ze starannie wyselekcjonowanych, mocno dojrzałych winogron ze szczepów touriga nacional, tourica francesa, tinta roris, tinta barroca, tinto cao.
20 lat leżakowania w dębowych beczkach sprawiło, ze trunek uzyskał głęboki, dojrzały smak i przepiękną bursztynowo mahoniową barwę. Trunek zachwyca orzechowym aromatem.
Polecany szczególnie do serów, bakalii i cygar.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Porto Graham's 30yo 0,75l
Jedno z najbardziej wyróżniających się i zarazem najwspanialszych win typu porto. Dzięki 30 letniemu procesowi starzenia trunek posiada niezwykle harmonijny i subtelny smak.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Porto Grahams Blend no 5 White Porto 0,75l
Półwytrawne, białe porto od marki Graham’s. Zachwyca swoją etykietą i butelką, nie zawodzi jeśli chodzi o wyrazisty, orzeźwiający smak. Świetnie smakuje bez dodatków a także serwowane w drinkach. Ma piękną i oryginalną etykietę, która odbiega od tradycyjnych butelek porto. Idealne na prezent.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Porto Graham's 40 YO 20% 0,7l w tubie
Porto w imponującym wieku. Złoto-bursztynowy 40-latek, który zachwyca niezwykłym, złożonym aromatem oraz wielowymiarowym smakiem.
Dostępność: średnia ilość
Realizujemy: ok. 48h
Porto Graham's Six Grapes Reserve Ruby 20% 0,75l
Pełne krągłości, cielistości czerwone porto, likierowe, słodkie, o wyraźnie wyczuwalnych nutach dojrzałych ciemnych owoców, wiśni i śliwek.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 24h
Porto Graham's LBV 0,75l
Late Bottled Vintage Port (w skrócie LBV) w odróżnieniu od podstawowych porto, zanim trafi do butelki dojrzewa w dębowych beczkach przez dwa lata.
W momencie butelkowania porto jest całkowicie dojrzałe i gotowe do spożycia. Nie ma potrzeby dekantacji bowiem większa część owoców pozostaje w beczkach.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Porto Grahams Blend No 12 Ruby Porto 0,75l
Czerwone, półwytrawne porto od marki Graham’s. Zachwyca swoją etykietą i butelką, nie zawodzi jeśli chodzi o wyrazisty, owocowy smak.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Porto Graham's The Stone Terraces 0,75l w drewnianej skrzynce
Mała winnica Stone Terrace w Quinta dos Malvedos, w 2015 roku wytworzyła niezwykłe porto. Winogrona zbierano ręcznie 12 oraz 13 września, na kilka dni przed pamiętnymi ulewami w dolinie Douro, a następnie poddano je fermentacji.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Porto to wysokiej jakości wino wzmacniane, produkowane jedynie na północy Portugalii w jednym z pierwszych zarejestrowanych regionów winiarskich na świecie – Alto Douro. Powstaje w wyniku dodania aguardente – czyli winnego destylatu – do wina jeszcze w trakcie jego fermentacji. Pozwala to zachować w napoju cukier resztkowy, dlatego najczęściej kupując porto trafimy na wino słodkie bądź półsłodkie, choć zdarzają się także odmiany wytrawne.
Porto ruby to wino ze szczepów czerwonych winogron, poddawane starzeniu przez okres od dwóch do trzech lat. Wino po ustabilizowaniu i filtracji trafia do butelki jako jedna z tańszych wersji młodego, owocowego w smaku, intensywnie czerwonego porto. Istnieje kilka szczególnych typów porto ruby:
- Ruby Reserve – to kupaż porto ruby z najlepszych roczników; aby umożliwić skomponowanie takiego blendu, próbki świeżo powstałego porto wysyłane są do oceny specjalnej komisji, która funkcjonuje przy rządowym Instituto dos Vinhos do Douro e Porto i dopuszcza do nazywania Reservą jedynie najwyżej notowane trunki
- Late Bottled Vintage (oznaczane akronimem LBV) – to wersja powstała z porto ruby leżakującego dłużej, niż czas konieczny do uzyskania podstawowej wersji, czyli ok. 4-6 lat
- Vintage – najwyższej jakości porto, wyprodukowane z wina jednego rocznika, które po wstępnych 2-3 latach spędzonych w drewnie jest butelkowane i dalej dojrzewa
w szkle, a więc bez kontaktu z tlenem od 10 do nawet 50 lat (na etykiecie znajdziemy oznaczenia w rodzaju 10 años/years old)
Porto tawny to wino produkowane ze szczepów czerwonych winogron, starzone w drewnianych beczkach lub kadziach – a więc w kontakcie z tlenem – powyżej trzech lat. Jego nazwa pochodzi od angielskiego określenia złocisto-brązowego koloru, jakiego nabiera w procesie dojrzewania. Wyróżnia się jego szczególne kategorie:
- Colheita – to wersja tawny, której wszystkie wina składowe pochodzą z jednego rocznika zbioru winogron; musi spędzić w beczce minimum 7 lat, a oznaczenie na butelce jest tożsame z rokiem, z którego pochodzi dane tawny
- tawny z oznaczeniem wieku – to wina z charakterem wynikającym z wieloletniego starzenia i kontaktu z beczką; przyjęło się, że etykieta informuje o wieku uśrednionym do pełnych dekad dla wszystkich wykorzystanych w kupażu roczników, a więc nie dostaniemy Tawny 12 lub 23 years old, ale 10, 20 czy 30 years old.
Dużo rzadziej spotykanymi typami porto są wina białe i różowe. Porto White produkowane jest z winogron białych odmian i to im zawdzięcza swój kolor (od słomkowego po złoty). Natomiast barwa najmłodszego ze wszystkich typów, obecnego na rynku zaledwie od 2008 roku Porto Rose wynika z bardzo krótkiego czasu maceracji czerwonych winogron przed poddaniem ich fermentacji.