Porto Kopke Tawny 20 YO 0,75l w skrzynce
Dwudziestoletnie porto typu tawny z najstarszego producenta porto na świecie - firmy powstałej w 1638 roku dzięki kontaktom między dwoma imperiami handlowymi - nowym i podupadłym, Portugalią i Hanzą. Nos syropowaty, gęsty, odurzający; wyczujemy czekoladę, suszone morele i figi, konfiturę z czerwonych owoców, śliwki i orzechy. Lata spędzone w beczkach dodały winu wspaniałych aromatów drzewa sandałowego, dębu i wanilii. W ustach nuty miodu, karmelu, toffi, prażonych orzechów i wędzonej śliwki, migdałów i czereśni, dojrzałego melona, goździków i pieprzu.
Cudownie rozgrzewa oraz dodaje smaku wykwintnym deserom i serom sezonowanym.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 24h
Porto Niepoort Ruby 19,5% 0,75l
Porto, które swoją nazwę zawdzięcza w dużej mierze pięknej, rubinowej barwie.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Porto Ramos Pinto Adriano Reserva Porto (Tawny) Portugalia 0,75l
Porto bogate w nuty świeżych owoców: wyczuwalne są szczególnie wiśnia i jeżyna. Dodatkowo aromaty suszonych śliwek i orzecha włoskiego oddają ponad 7-letni czas dojrzewania w dębowej beczce. W smaku wino jest eleganckie, równe, pozostaje długo w pamięci. Barwa typowa dla tawny. Znakomite do mięs (szynki), melona, deserów z suszonymi owocami lub kozich serów.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Porto Romaneira LBV Unfiltered 0,75l
Wino z regionu Douro o zwiększonej zawartości alkoholu, niefiltrowane. Głęboki, bogaty, rubinowy kolor z intensywnym aromatem jagód i czerwonych owoców. Bogate i eleganckie na podniebieniu, wyczuwalne rodzynki i podobnie jak w zapachu - czerwone owoce. Doskonale wyważone wino z aksamitnymi taninami i o bogatej strukturze, która prowadzi do długiego, soczystego finiszu.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Porto Niepoort Tawny 19,5% 0,75l
Porto o delikatnym profilu i doskonale zrównoważonym smaku.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Porto Niepoort Vintage Secundum 0,75l
Niepoort jest twórcą specjalnej wersji porto, określanej mianem “Secundum Vintage”, porto znacznie łatwiejszego w smakowaniu, które znakomicie prezentuje się także po kilkuletnim leżakowaniu. Gdyby porównać porta Vintage, Secundum byłoby jak muzyka Mozarta, lekkie, urzekające, młode, pełne żywiołowości, natomiast klasyczne Vintage niczym twórczość Bacha - głębokie, intensywne, złożone, bardziej wymagające.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Porto Niepoort Tawny Dee 0,75l
Tawny Dee nabywa wielką mądrość i subtelność smaku poprzez starzenie w niewielkich, starych dębowych beczkach. Powstały w ten sposób trunek wykazuje dyskretne nuty suszonych owoców pestkowych.
Dostępność: Oczekujemy na dostawę
Porto Romaneira Vintage 0,75l
Vintage – to wino pochodzące wyłącznie z absolutnie najlepszych roczników, butelkowane po dwóch latach przechowywania w beczkach. Spada w nim poziom cukru i alkoholu, natomiast pogłębia się i uszlachetnia bukiet.
Szczepy: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cao.
Dostępność: Oczekujemy na dostawę
Porto to wysokiej jakości wino wzmacniane, produkowane jedynie na północy Portugalii w jednym z pierwszych zarejestrowanych regionów winiarskich na świecie – Alto Douro. Powstaje w wyniku dodania aguardente – czyli winnego destylatu – do wina jeszcze w trakcie jego fermentacji. Pozwala to zachować w napoju cukier resztkowy, dlatego najczęściej kupując porto trafimy na wino słodkie bądź półsłodkie, choć zdarzają się także odmiany wytrawne.
Porto ruby to wino ze szczepów czerwonych winogron, poddawane starzeniu przez okres od dwóch do trzech lat. Wino po ustabilizowaniu i filtracji trafia do butelki jako jedna z tańszych wersji młodego, owocowego w smaku, intensywnie czerwonego porto. Istnieje kilka szczególnych typów porto ruby:
- Ruby Reserve – to kupaż porto ruby z najlepszych roczników; aby umożliwić skomponowanie takiego blendu, próbki świeżo powstałego porto wysyłane są do oceny specjalnej komisji, która funkcjonuje przy rządowym Instituto dos Vinhos do Douro e Porto i dopuszcza do nazywania Reservą jedynie najwyżej notowane trunki
- Late Bottled Vintage (oznaczane akronimem LBV) – to wersja powstała z porto ruby leżakującego dłużej, niż czas konieczny do uzyskania podstawowej wersji, czyli ok. 4-6 lat
- Vintage – najwyższej jakości porto, wyprodukowane z wina jednego rocznika, które po wstępnych 2-3 latach spędzonych w drewnie jest butelkowane i dalej dojrzewa
w szkle, a więc bez kontaktu z tlenem od 10 do nawet 50 lat (na etykiecie znajdziemy oznaczenia w rodzaju 10 años/years old)
Porto tawny to wino produkowane ze szczepów czerwonych winogron, starzone w drewnianych beczkach lub kadziach – a więc w kontakcie z tlenem – powyżej trzech lat. Jego nazwa pochodzi od angielskiego określenia złocisto-brązowego koloru, jakiego nabiera w procesie dojrzewania. Wyróżnia się jego szczególne kategorie:
- Colheita – to wersja tawny, której wszystkie wina składowe pochodzą z jednego rocznika zbioru winogron; musi spędzić w beczce minimum 7 lat, a oznaczenie na butelce jest tożsame z rokiem, z którego pochodzi dane tawny
- tawny z oznaczeniem wieku – to wina z charakterem wynikającym z wieloletniego starzenia i kontaktu z beczką; przyjęło się, że etykieta informuje o wieku uśrednionym do pełnych dekad dla wszystkich wykorzystanych w kupażu roczników, a więc nie dostaniemy Tawny 12 lub 23 years old, ale 10, 20 czy 30 years old.
Dużo rzadziej spotykanymi typami porto są wina białe i różowe. Porto White produkowane jest z winogron białych odmian i to im zawdzięcza swój kolor (od słomkowego po złoty). Natomiast barwa najmłodszego ze wszystkich typów, obecnego na rynku zaledwie od 2008 roku Porto Rose wynika z bardzo krótkiego czasu maceracji czerwonych winogron przed poddaniem ich fermentacji.