Filtr
Cena:
÷
Promocje
Szampan Moët & Chandon Nectar Imperial 0,75l w kartoniku
Szampan Moët & Chandon Nectar Imperial 0,75l w kartoniku
207,00 zł 189,90 zł 168,29 zł 154,39 zł
szt.
Szampan Moët & Chandon Rose Imperial 0,75l
Szampan Moët & Chandon Rose Imperial 0,75l
239,00 zł 211,00 zł 194,31 zł 171,54 zł
szt.
Wódka Belvedere 0,7 w kartoniku
Wódka Belvedere 0,7 w kartoniku
139,00 zł 119,00 zł 113,01 zł 96,75 zł
szt.
Whisky Cardhu 12 YO 0,7l
Whisky Cardhu 12 YO 0,7l
149,90 zł 139,00 zł 121,87 zł 113,01 zł
szt.
Koncentrat Rantcho Lemon MONIN 1l PET
Koncentrat Rantcho Lemon MONIN 1l PET
39,00 zł 32,29 zł 36,11 zł 29,90 zł
szt.
Whisky Johnnie Walker Green Label 0,7l
Whisky Johnnie Walker Green Label 0,7l
239,00 zł 191,00 zł 194,31 zł 155,28 zł
szt.
Wódka Krzeska Ziołowa 0,7l
Wódka Krzeska Ziołowa 0,7l
159,00 zł 139,90 zł 129,27 zł 113,74 zł
szt.
Wódka Belvedere 0,7l
Wódka Belvedere 0,7l
135,00 zł 125,00 zł 109,76 zł 101,63 zł
szt.
Opcje przeglądania

Miód pitny, nieodłącznie kojarzący się z ulubionym napitkiem polskiego rycerstwa i szlachty,  jest trunkiem powstającym w procesie fermentacji rozcieńczonego miodu pszczelego (tzw. brzeczki miodowej), niekiedy z aromatycznym dodatkiem ziół, owoców, przypraw korzennych.W zależności od rozcieńczenia wyróżnia się 4 rodzaje miodu pitnego. Półtoraki rozcieńcza się dając 0,5 l wody na 1 l miodu; stężenie cukru w brzeczce tego miodu wynosi około 55%. Ze względu na duże zasłodzenie, fermentacja trwa bardzo długo, a dojrzewa dopiero po 5-10 latach leżakowania.Dwójniaki rozcieńczane są w stosunku 1:1. stężenie cukru w brzeczce tego miodu wynosi 44%; jest to słodki napój, dojrzewa po 2-4 latach leżakowania. Nieco mniej słodyczy mają trójniaki, gdzie na 1 l miodu przypadają 2 l wody a zawartość cukru w brzeczce sięga 30%- taki miód fermentuje przez okres 8 tygodni a do konsumpcji jest gotowy po rocznym okresie leżakowania. Miód ten jest czasem określany mianem połslodkiego. Najmniej cukru znajduje się w czwórniaku- na 4 objętości tylko jedną stanowi miód, zawartość cukru sięga 24% a alkoholu- ok. 12%. Takie miody, określane jako wytrawne, dojrzewają zwykle kilka miesięcy. W zależności od obróbki termicznej brzeczki można ponadto wyróżnić miody sycone (warzone)- o wyższej zawartości alkoholu, często powstające z miodu o wyrazistym smaku jak miód wrzosowy lub gryczany, oraz niesycone- tutaj miód rozpuszczny jest w zimnej wodzie, sięga się po miody wysokiej jakości o bogatym aromacie np. lipowy, akacjowy; miód taki ma bardzo przyjemny, łagodny smak i bukiet zapachowy ale jest mniej klarowny i nietrwały.Fermentację miodu przeprowadza się w szklanych gąsiorkach, w temperaturze 15-25 st. C, przy czym im jest ona niższa, tym lepszy jakościowo uzyskany trunek.

Miód Pitny Bočių 1l Miód Pitny Bočių 1l
Producent: INNY
Cena: 129,00 zł (netto: 104,88 zł )
zobacz więcej
Miód Pitny Dwójniak Kasztelański 0,75l Miód Pitny Dwójniak Kasztelański 0,75l
Producent: INNY
Cena: 33,00 zł (netto: 26,83 zł )
zobacz więcej
Miód pitny Kasztelański Trójniak 1l w kamionce Miód pitny Kasztelański Trójniak 1l w kamionce
Producent: INNY
Cena: 75,00 zł (netto: 60,98 zł )
szt.
zobacz więcej
Miód Pitny Trójniak Kasztelański 0,75l Miód Pitny Trójniak Kasztelański 0,75l
Producent: INNY
Cena: 25,00 zł (netto: 20,33 zł )
szt.
zobacz więcej
Miód Pitny Trójniak Kasztelański w Kamionce 0,7l Miód Pitny Trójniak Kasztelański w Kamionce 0,7l
Producent: INNY
Cena: 39,25 zł (netto: 31,91 zł )
szt.
zobacz więcej
Wersje językowe
Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium