Filtr
Cena:
÷
Promocje
Whisky Glenlivet XXV 25 Years Old 0,7l 43%
Whisky Glenlivet XXV 25 Years Old 0,7l 43%
1 750,00 zł 1 399,00 zł 1 422,76 zł 1 137,40 zł
szt.
Whisky Chivas Regal Mizunara 0,7l
Whisky Chivas Regal Mizunara 0,7l
231,00 zł 219,00 zł 187,80 zł 178,05 zł
szt.
Brandy Metaxa Private Reserve 0,7l
Brandy Metaxa Private Reserve 0,7l
339,00 zł 299,00 zł 275,61 zł 243,09 zł
szt.
Whiskey Jack Daniel's zestaw "Rodzina w komplecie"
Whiskey Jack Daniel's zestaw "Rodzina w komplecie"
495,00 zł 421,00 zł 402,44 zł 342,28 zł
szt.
Yerba Mate zestaw inicjacyjny NIESAMOWITA PROMOCJA
Yerba Mate zestaw inicjacyjny NIESAMOWITA PROMOCJA
79,00 zł 65,00 zł 64,23 zł 52,85 zł
szt.
Rum Zacapa 23 YO Gwatemala 0,7l
Rum Zacapa 23 YO Gwatemala 0,7l
279,00 zł 231,00 zł 226,83 zł 187,80 zł
szt.
Wino Cloudy Bay Sauvignon Blanc Nowa Zelandia 0,75l
Wino Cloudy Bay Sauvignon Blanc Nowa Zelandia 0,75l
129,00 zł 99,90 zł 104,88 zł 81,22 zł
szt.
Whisky Chivas Regal Royal Salute 21yo 0,7l
Whisky Chivas Regal Royal Salute 21yo 0,7l
599,00 zł 549,00 zł 486,99 zł 446,34 zł
szt.
Opcje przeglądania

Miód pitny, nieodłącznie kojarzący się z ulubionym napitkiem polskiego rycerstwa i szlachty,  jest trunkiem powstającym w procesie fermentacji rozcieńczonego miodu pszczelego (tzw. brzeczki miodowej), niekiedy z aromatycznym dodatkiem ziół, owoców, przypraw korzennych.W zależności od rozcieńczenia wyróżnia się 4 rodzaje miodu pitnego. Półtoraki rozcieńcza się dając 0,5 l wody na 1 l miodu; stężenie cukru w brzeczce tego miodu wynosi około 55%. Ze względu na duże zasłodzenie, fermentacja trwa bardzo długo, a dojrzewa dopiero po 5-10 latach leżakowania.Dwójniaki rozcieńczane są w stosunku 1:1. stężenie cukru w brzeczce tego miodu wynosi 44%; jest to słodki napój, dojrzewa po 2-4 latach leżakowania. Nieco mniej słodyczy mają trójniaki, gdzie na 1 l miodu przypadają 2 l wody a zawartość cukru w brzeczce sięga 30%- taki miód fermentuje przez okres 8 tygodni a do konsumpcji jest gotowy po rocznym okresie leżakowania. Miód ten jest czasem określany mianem połslodkiego. Najmniej cukru znajduje się w czwórniaku- na 4 objętości tylko jedną stanowi miód, zawartość cukru sięga 24% a alkoholu- ok. 12%. Takie miody, określane jako wytrawne, dojrzewają zwykle kilka miesięcy. W zależności od obróbki termicznej brzeczki można ponadto wyróżnić miody sycone (warzone)- o wyższej zawartości alkoholu, często powstające z miodu o wyrazistym smaku jak miód wrzosowy lub gryczany, oraz niesycone- tutaj miód rozpuszczny jest w zimnej wodzie, sięga się po miody wysokiej jakości o bogatym aromacie np. lipowy, akacjowy; miód taki ma bardzo przyjemny, łagodny smak i bukiet zapachowy ale jest mniej klarowny i nietrwały.Fermentację miodu przeprowadza się w szklanych gąsiorkach, w temperaturze 15-25 st. C, przy czym im jest ona niższa, tym lepszy jakościowo uzyskany trunek.

Miód Piastowski Trójniak 0,75l Miód Piastowski Trójniak 0,75l
Producent: Apis
Cena: 29,00 zł (netto: 23,58 zł )
szt.
zobacz więcej
Miód Pitny Dwójniak Kurpiowski Kamionka 0,5l Miód Pitny Dwójniak Kurpiowski Kamionka 0,5l
Producent: Apis
Cena: 45,00 zł (netto: 36,59 zł )
szt.
zobacz więcej
Waluty
Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium