

Producent
-
Agwa de Bolivia (1)
-
Alizé (5)
-
Altia Plc (6)
-
Altvater Gessler (1)
-
Amarula (3)
-
Angostura (1)
-
Baileys (1)
-
Bartex (3)
-
Becherovka (1)
-
Benedictine (2)
-
Bodegas J. Ferris M. (1)
-
Bols (1)
-
Branca Menta (1)
-
Chambord (2)
-
Chartreuse (5)
-
Chopin Vodka (2)
-
Choya (1)
-
Cointreau (4)
-
Contratto (2)
-
Crown Royal (1)
-
Dalkowski (1)
-
De Kuyper (4)
-
Dębowa Polska (4)
-
Destillery Der Lachs (1)
-
Disaronno (1)
-
Drambuie (2)
-
Early Times (1)
-
Edrington Group Ltd. (1)
-
Evan Williams (1)
-
Fireball (1)
-
Frangelico (1)
-
G. E. Massenez (1)
-
Gabriel Boudier (1)
-
Galliano (4)
-
Gilbeys of Ireland (8)
-
Goldwasser (4)
-
Grand Marnier (4)
-
Gruppo Campari (4)
-
INNY (32)
-
J&B (1)
-
Jack Daniel Distillery (4)
-
Jim Beam Distilling Co. (1)
-
Kahlua (1)
-
Lazzaroni (1)
-
Lietuviskas Midus (2)
-
Luxardo (17)
-
Malibu (3)
-
Martini & Rossi (1)
-
Marzadro (2)
-
Mast-Jägermeister AG (5)
-
Meukow (1)
-
Molinari (1)
-
Monin (26)
-
Mozart (6)
-
Nisskosher (2)
-
Ole Smoky (1)
-
Olmeca Tequila (1)
-
Passoa (2)
-
Pellegrino (2)
-
Peter F. Heering (1)
-
Pimm's (1)
-
Pliska Brandy (1)
-
Polmos Siedlce (4)
-
Polmos Łańcut (3)
-
Ramazotti (3)
-
Robert A. Merry & Co. (4)
-
Sierra Tequila (1)
-
Southern Comfort (1)
-
Stock Spirits (2)
-
Suntory (1)
-
Tequila Patron (3)
-
Thomas Sheridan & Sons (4)
-
Tia Maria (2)
-
Toorank Distilleries (1)
-
Toschi (1)
-
unicum (3)
-
Villa Zarri (2)
-
Vinpol (2)
-
Wedel (9)
-
Xante (1)
Cena
-
od
do
Likiery to najsłodsza propozycja na rynku alkoholi - powstają poprzez aromatyzowanie spirytusu bądź innego alkoholu, nierzadko z dodatkiem śmietany, mleka, kwiatów czy owoców, i spełniać muszą dwa kryteria: zawartości cukru co najmniej 70g oraz minimalnej objętościowej zawartości alkoholu - 15%. Pierwsze wzmianki o trunkach tego rodzaju pochodzą z czasów antycznych, w których popularnością cieszył się "likier Hipokratesa", czyli połączenie wina z miodem, przyprawami korzennymi i ziołami. Podobnie było we Francji - likier był napojem o właściwościach leczniczych aż po koniec XVIII wieku, kiedy to pierwsze wytwórnie przemysłowe zaczęły kłaść nacisk na jego wygląd i walory smakowe. Bardzo szybko likier zyskał sławę trunku dla kobiet, pojawiły się jego wersje owocowe i kwiatowe, a także niezliczone receptury, które po dziś dzień zapewniają niezwykle szeroki wybór i wachlarz produktów trafiających w każdy, nawet najbardziej wyszukany gust.
