Jak powszechnie wiadomo jedne z najlepszych whisky spoza Szkocji produkowane są w Japonii. Historię rozpoczął Masataka Taketsuru, który studiował chemię na Uniwersytecie Glasgow, a także odbył praktyki w szkockich destylarniach, co umożliwiło mu zdobycie wiedzy u źródeł i otworzyło drogę wiodącą ku perfekcji. Po powrocie do ojczyzny nawiązał współpracę z Shinjiro Torii, który od najmłodszych lat zdobywał doświadczenie w fabryce alkoholi swojego wuja, czego owocem była pierwsza japońska destylarnia Yamazaki
Whisky japońska jest najbliższa whisky szkockiej, stąd nawet pisownię zaczerpnięto od Szkotów - Japończycy produkują "whisky", a nie "whiskey" jak Irlandczycy, czy Amerykanie. "Ślepy test" przeprowadzony przez prestiżowy Whisky Magazine potwierdza jakość whisky z Kraju Kwitnącej Wiśni - koneserzy próbujący niepodpisane whisky japońskie i szkockie nie byli w stanie ich odróżnić, co więcej wyżej oceniali trunki japońskie.
Whisky Ensō 0,7l
Japońska whisky typu blended, której nazwa oznacza "okrąg". Okrąg ten, napisany jednym pociągnięciem pędzla kaligrafisty, stanowi symbol filozofii zen. Ensō powstaje w Kiyokawie - rolniczej osadzie położonej w prefekturze Kanagawa. Kiyokawa znaczy tyle co "czysta rzeka" i leży między Tokio a pasmem gór Tanzawa - w miejscu, które ucieleśnia połączenie nieposkromionej przyrody z cierpliwie budowaną cywilizacją. Echa tego połączenia znajdziemy bez trudu w niespotykanie miękkim, słodko-kwiatowym, harmonijnym smaku whisky.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Whisky Kura 40% 0,7l
Kura Whisky jest słodem mieszanym, który powstaje na skutek wyniku starzenia się trunku w beczkach z białego amerykańskiego dębu.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Whisky Kura Rum Cask Finish 40% 0,7l w kartoniku
Przyjemne wydanie mieszanej, japońskiej whisky, finiszowane w beczkach po egzotycznym rumie.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h