

Najpopularniejszą obecnie hiszpańską brandy jest nazwana od regionu wytwarzania Brandy de Jerez, zaliczana obok koniaku i armaniaku do trzech najbardziej cenionych winiaków na świecie. Do jej produkcji używane jest białe wytrawne wino, poddawane destylacji a następnie leżakowaniu w beczkach po sherry wykonanych z z dębu amerykańskiego. Metoda solera polega na powolnym mieszaniu młodej brandy ze starszą i systemie ułożenia beczek tak, by najstarsze destylaty leżakowały na najniższym z trzech poziomów (solera)- gdy zawartość takiej beczki trafia do butelek, na niższy poziom przesuwana jest beczka leżakująca nad solerą. Metoda ta wykorzystywana jest od dziesiątek lat przy produkcji sherry. Nad zachowaniem regulaminu apelacji czuwa specjalna organizacja Consejno Regulador del Brandy de Jerez. Poza tym słynnym regionem w Hiszpanii brandy wytwarzana jest w Katalonii, w rejonie Penedes, gdzie powstają trunki charakterem zbliżone do koniaku.
Brandy Cardenal Mendoza Carta Real Solera Gran Reserva 0,7l

Kolejne wcielenie Brandy de Jerez, od Sancheza Romate, Carta Real starzona metodą Solera. Brandy głębokim, kasztanowo-brązowym kolorze, zapachu prażonych orzechów, wanilii i śliwek, soczystej strukturze, smaku toffi, kakao i sherry oraz długiej końcówce z posmakiem suszonych śliwek i przypraw.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Brandy de Jerez Cardenal Mendoza Gran Reserva Sanchez Romate Anos 0,7l

Jeden z najlepszych hiszpańskich brandy de Jerez.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Brandy de Jerez Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva 0,7l + szklanka

Trunek dojrzewa średnio 15 lat w dębowych beczkach. Posiada kolor ciemny, kasztanowy, błyszczący, ale przejrzysty. Wyróżnia go elegancki smak. Posiada aromat suszonych owoców, śliwki, wanilii i dębu. Idealna na chłodniejsze wieczory. Wersja w eleganckim kartoniku z ozdobną szklanką.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
