

Najpopularniejszą obecnie hiszpańską brandy jest nazwana od regionu wytwarzania Brandy de Jerez, zaliczana obok koniaku i armaniaku do trzech najbardziej cenionych winiaków na świecie. Do jej produkcji używane jest białe wytrawne wino, poddawane destylacji a następnie leżakowaniu w beczkach po sherry wykonanych z z dębu amerykańskiego. Metoda solera polega na powolnym mieszaniu młodej brandy ze starszą i systemie ułożenia beczek tak, by najstarsze destylaty leżakowały na najniższym z trzech poziomów (solera)- gdy zawartość takiej beczki trafia do butelek, na niższy poziom przesuwana jest beczka leżakująca nad solerą. Metoda ta wykorzystywana jest od dziesiątek lat przy produkcji sherry. Nad zachowaniem regulaminu apelacji czuwa specjalna organizacja Consejno Regulador del Brandy de Jerez. Poza tym słynnym regionem w Hiszpanii brandy wytwarzana jest w Katalonii, w rejonie Penedes, gdzie powstają trunki charakterem zbliżone do koniaku.

447,00 zł
Cena netto: 363,41 zł

188,90 zł
Cena netto: 153,58 zł

199,90 zł
Cena netto: 162,52 zł
