

Producent
-
Aberfeldy (5)
-
Aberlour (6)
-
AnCnoc (2)
-
Ardmore (3)
-
Balblair (1)
-
Balvenie (1)
-
Classic Malts of Scotland (6)
-
Clynelish (1)
-
Cragganmore (1)
-
Dalmore Distillery (1)
-
Dalwhinnie (3)
-
Deanston (2)
-
Diageo (1)
-
Edradour (2)
-
Edrington Group Ltd. (2)
-
Fettercairn (2)
-
Glen Deveron (5)
-
Glencadam Distillery (4)
-
Glenglassaugh (3)
-
Glenmorangie Distillery (31)
-
Ian Macleod Distillers (12)
-
Ian Macleod Distillers Ltd. (6)
-
INNY (3)
-
Jack Daniel Distillery (1)
-
loch Lomond (7)
-
Macallan (1)
-
Morrison Bowmore Distillery Ltd (1)
-
Oban Whisky (3)
-
Old Pulteney (2)
-
The GlenDronach Distillery (5)
-
The Macallan (1)
-
Tomathin (11)
-
Tullibardine (6)
-
Whyte and Mackay (9)
-
William Teacher & Sons Ltd. (1)
Cena
-
od
do

Highlands to obszar północnej Szkocji, który stanowi największy powierzchniowo i ilościowo (90% wszystkich destylarni) obszar produkcji szkockiej whisky. Ze względu na swoją wielkość jest on podzielony na mniejsze regiony: zachodni, północny, wschodni i centralny.
Whisky z zachodniej części Highlands charakteryzują się łagodnym i zrównoważonym smakiem z wyczuwalnym aromatem morza.
Gorzelnie z północy produkują trunki niezwykle aromatyczne z akcentem wrzosów, cytrusów i słodkich owoców i z wyczuwalnymi nutami słonej wody morskiej.
Wschodnie destylarnie produkują wyraźnie słodowe whisky, łagodne z lekką nutą dymu i ostrzejszym korzennym posmakiem.
Centralny rejon obfituje w w nieco słodsze malty, o aromacie czarnego bzu, wrzosu, miodu i korzeni i o wytrawnym finiszu.
