

Grappa Di Turriga 42% 0,5l

Smukła i wysoka butelka jest zapowiedzią niezwykle eleganckiego oraz pełnego harmonii trunku.
Dostępność: Oczekujemy na dostawę
Grappa Di Turriga 42% 0,5l w kartoniku

Smukła i wysoka butelka jest zapowiedzią niezwykle eleganckiego oraz pełnego harmonii trunku.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Grappa to włoska odmiana okowity destylowanej z wytłoków winogron. Wykorzystywane surowce to skórki, pestki i odciśnięty z soku miąższ, będące odpadami z produkcji wina, zatem można powiedzieć, że jest to napój utrzymany w duchu less waste. Wytłoki poddaje się fermentacji, w ramach której drożdże metabolizują owocowe cukry proste w etanol. Aby osiągnąć pożądane, dużo wyższe stężenie alkoholu, sfermentowaną masę poddaje się destylacji z dodatkiem wody lub z wykorzystaniem pary wodnej, gdyż jest tak gęsta i zwarta, że ogrzewanie jej w celu odparowania etanolu mogłoby doprowadzić do przypalenia surowca. Powstały w wyniku tego procesu wysokoprocentowy trunek można rozcieńczyć wodą do poziomu zawartości alkoholu nie niższej, niż 37,5% objętości, a także leżakować wedle uznania producenta. Grappa najczęściej podawana jest jako digestivo, a więc po posiłku na poprawę trawienia, jednak Włosi czasem dodają jej niewielką ilość do kawy lub do pustej już filiżanki, pełnej osadu pozostałego po właśnie wypitym espresso.
