

Producent
-
Altvater Gessler (1)
-
Bloom London Dry Gin (1)
-
Bombay Sapphire (4)
-
Burlington Drinks Co. (1)
-
Charles Tanqueray & Co. (4)
-
Chopin Vodka (1)
-
Copernicus (1)
-
Copperhead NV (3)
-
Dictador (1)
-
G&J Distillers (2)
-
Gabriel Boudier (1)
-
Gordon's (3)
-
Ian Macleod Distillers Ltd. (1)
-
INNY (20)
-
James Burrough Ltd. (1)
-
Kaikyo Distillery (1)
-
Koval Inc. (3)
-
Lubuski Gin (2)
-
Milk & Honey Distillery (2)
-
Puerto de Indias (1)
-
Sadler's (1)
-
Seagram's (4)
-
Suntory (1)
-
The Finsbury Distillery (1)
-
The Kyoto Distillery (1)
-
Toorank Distilleries (1)
-
Williams & Humbert (2)
Cena
-
od
do
Nieodzowny w wielu popularnych drinkach, gin powstaje jako subtelna kompozycja lekkiego "malt wine" ze zmieszanych zbóż- ryżu, pszenicy, kukurydzy i słodu jęczmiennego oraz aromatycznych jagód jałowca. Pierwszy z tych składników determinuje ciężar, cielistość trunku podobną do pot still powstających przy produkcji whisky, jałowiec zaś buduje kwintesencję samego ginu- jego niepowtarzalny aromat i smak, którego nie sposób pomylić z innym napitkiem. Większość producentów wzbogaca kompozycję o zioła- anyż, jeżówkę, cynamon, skórkę pomarańczy, kolendrę, korę strączyńca- a ów aromatyczny dodatek może liczyć nawet 15 ingrediencji, utrzymywanych w tajemnicy. Kolebką Ginu jest Holandia, tam można spotkać go pod nazwą Genever; tam też powstaje nierzadko jako destylat z fermentacji owoców jałowca- największą popularnością specjał cieszy się jednak w krajach anglosaskich. Początkowo sławę zdobywał jako napój hartujący ducha podczas wojny z Hiszpanią o niepodległość Holandii, następnie jako lek na kolkę i malarię, sukcesywnie zyskując na znaczeniu jako aperitiff. Największą popularność zdobył w połączeniu z białym wermutem czyli jako martini, często łączony jest z napojami bezalkoholowymi- klasyką gatunku jest gin z tonikiem i plasterkiem limonki.
