

Calvados Pâpidoux Fine 0,7l

Francuski winiak produkowany w Normandii przez destylację cydru. Niezwykle ciepły, wonny i bardzo ujmujący, przed zabutelkowaniem dojrzewa 3 lata w dębowych beczkach. Mimo maturacji zachowuje charakterystyczną nutę świeżego jabłka, a jednocześnie nabiera harmonii i taktownej łagodności. W nosie, obok jabłka, aromaty suszonych owoców i miodu lipowego. W smaku okrągły z dyskretnie korzenną dębiną. Podawać jako digestif między posiłkami.
Dostępność: duża ilość
Realizujemy: ok. 48h
Calvados Pâpidoux VSOP 0,7l

Francuski winiak produkowany w Normandii przez destylację cydru. Powstaje wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych destylatów, które dojrzewają w dębowych beczkach co najmniej 5 lat. Niespotykanie delikatny i elegancki, urzeka czarującym aromatem dojrzałych jabłek i suszonych owoców, miodu, migdałów i wanilii. W smaku fantastycznie gładki, wytrawny, pełen dyskretnych niuansów owocowo-korzennych. Podawać jako digestif między posiłkami.
Dostępność: duża ilość
Realizujemy: ok. 48h
Calvados Pâpidoux XO 0,7l

Najwyższej klasy francuski winiak produkowany w Normandii przez destylację cydru. Powstaje wyłącznie z wyselekcjonowanych beczek, zawierających najcenniejsze i najwartościowsze destylaty. Przed zabutelkowaniem dojrzewa co najmniej 6 lat. Długi czas maturacji nadaje mu niespotykaną finezję: w bukiecie czuć muśnięcie zielonego jabłka i jabłka mocno dojrzałe, nieco nut ziołowych i orzechowych, odrobinę masła, brązowego cukru i aromatycznych przypraw korzennych. W ustach genialnie ułożony i o świetnej strukturze - wyczujemy zarówno nuty owocowe, jak i miód czy wonną dębinę. Podawać jako digestif między posiłkami.
Dostępność: duża ilość
Realizujemy: ok. 48h
Calvados Pere Magloire VSOP 40% 0,7l

Bardzo delikatny, co najmniej 4-letni trunek powstały na bazie jabłek na skutek podwójnej destylacji. Leżakuje w dębowych, starannie wybieranych beczkach, dzięki czemu osiąga przyjemnie owocowy charakter.
Dostępność: duża ilość
Realizujemy: ok. 48h
Calvados to chroniona nazwa pochodzenia okowity destylowanej z cydru lub perry, bądź z ich połączenia. Calvados to jednocześnie historyczna nazwa regionu, z którego trunek ten pochodzi, położonego w Normandii. Historia tego napoju sięga XVI wieku, a niektóre źródła podają, że nawet czasów galijskich. Choć prawne obostrzenia, dotyczące sposobu jego produkcji, są mniej restrykcyjne, niż w przypadku innych słynnych francuskich winnych destylatów (np. koniaku czy armaniaku), nie oznacza to, że calvados jest trunkiem jakkolwiek ustępującym im różnorodnością smaków czy skomplikowanym know-how, wynikającym z setek lat tradycji sadowniczej i destylatorskiej. Zawartość alkoholu w okowicie z cydru i/lub perry wynosi minimum 37,5% objętości, a kryjący się w niej wyraźnie jabłkowy i gruszkowy smak nie jest wynikiem dodatku sztucznych aromatów, lecz efektem wykorzystania najwyższej jakości lokalnych surowców i budowanego przez pokolenia rzemieślniczego kunsztu normandzkich gorzelników.
