

Producent
-
Alvaro Domecq (2)
-
Ararat (11)
-
Asbach Uralt (6)
-
Bodegas J. Ferris M. (4)
-
Bodegas Rey Fernando de Castilla (1)
-
Bodegas Torres (4)
-
Chantré (1)
-
Courierre (1)
-
Cruz Del Camino (1)
-
Dębowa Polska (1)
-
G. E. Massenez (1)
-
GONZÁLEZ BYASS (1)
-
INNY (13)
-
Koya (2)
-
LEPANTO (1)
-
Mascaro (1)
-
Metaxa (10)
-
Osborne (7)
-
Pisco Capel (3)
-
Pliska Brandy (6)
-
St-Remy (2)
-
Stock Spirits (5)
-
Tessendier & Fils (1)
-
Vecchia Romagna (2)
-
Villa Zarri (4)
Cena
-
od
do




Brandy jest dużą rodziną alkoholi produkowanych w różnych regionach świata na bazie destylatów winnych. W zależności od regionu metody jej produkcji mogą się różnić, jednak Unia Europejska gwarantuje, że pod nazwą tą kryje się zawsze trunek o minimalnej zawartości alkoholu w wysokości 36% objętości, którego smak wynika z rodzaju wykorzystanego surowca, zastosowanych metod destylacji i obowiązkowego starzenia w drewnianych beczkach. Jej międzynarodowa nazwa pochodzi od pierwotnej, średniowiecznej metody destylacji wina w prostym alembiku, pod którym dosłownie płonął ogień (od holenderskiego branndewijn, czyli dosłownie podpalone wino), a spolszczone określenie, dziś niemal zapomniane, jednak niegdyś bardzo popularne, to wypalanka. Jej szczególnie rozpoznawalne przykłady to chociażby hiszpańska brandy de Jerez, dojrzewająca w systemie Solera, brandy armeńska, a także produkowana w Grecji na bazie wina doprawionego ziołami Metaxa czy niemiecka Weinbrand.
