

Bourbon Elijah Craig 18YO Single Barrel 45% 0,7l

Bardzo selektywnie dostępna whiskey z pojedynczej beczki, która leżakowała w niej aż 18 lat, to wyjątkowa okazja do spróbowania prawdziwego ducha destylarni Elijah Craig. Bourbony, których czas starzenia się jest tak długi, to prawdziwa rzadkość, dlatego zainteresowanie nimi jest bardzo duże.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Bourbon Elijah Craig Small Batch Barrel Proof 136,6 68,3% 0,7l

Amerykańska whiskey, która w tym wydaniu ukazała się na rynku w styczniu w 2021 roku.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Burbon Elijah Craig 12YO Small Batch 65,7% 0,7l

Elijah Craig to Bourbon pochodzący z destylarni Heaven Hill w Kentucky. Jego nazwa pochodzi od żyjącego w XVIII wieku pastora kościoła Babtystów, który uciekł z powodu prześladowań religijnych ze stanu Virginia i osiadł właśnie w Kentucky, gdzie modlił się i produkował Bourbon. Uważany jest on za twórcę tego gatunku, który także jako jeden z pierwszych wysyłał swe produkty drogą rzeczną do Nowego Orleanu. Ponieważ port wysyłkowy leżał w hrabstwie Bourbon, whiskey tu produkowana też została tak nazwana.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Bourbon to rodzaj whiskey produkowanej wyłącznie na terenie Stanów Zjednoczonych. Głównym surowcem wykorzystywanym w jego wytwarzaniu jest kukurydza – zgodnie z aktem prawnym przyjętym w 1964 roku przez Kongres USA jej zawartość w poddawanym destylacji zacierze musi wynosić minimum 51% – jednak można uzupełnić ją o inne zboża, a najchętniej wybierane przez destylarnie dodatki to żyto, pszenica i słód jęczmienny. Choć w kategorii tej mieści się także popularna marka Jack Daniel’s, to dzięki nietypowej, zastrzeżonej jedynie dla jej produkcji metodzie filtracji z wykorzystaniem węgla drzewnego, przyjęło się nazywać ją nie bourbonem, a Tennessee Whiskey. W porównaniu z niedalekimi krewnymi tego typu alkoholu ze Szkocji czy Irlandii łatwa do wychwycenia różnica tkwi w wynikającym z obecności kukurydzy w zacierze zdecydowanie słodszym profilu smakowym.
