

Bourbon Bulleit 10 YO 45,6% 0,7l

Dziesięcioletni bourbon z amerykańskiego Pogranicza. Dodatkowe cztery lata maturacji pozwoliły stępić nieco ostrość i stanowczość, z którymi zwyczajowo kojarzymy Bulleita, ale zrekompensowały to gładkością i doskonalszą harmonią. W aromacie czuć głównie wanilię, toffi i sporo cytrusów. Smak słodko-cierpki, z mocno obecnymi goździkami i wanilią. W tle sporo nut żytnich i drzewnych oraz niuanse suszonej moreli. Finisz średnio-długi, pieprzny, taninowy.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Bourbon Johnny Drum Black 43% 0,7l

Popularny bourbon z destylarni w Bardstown w stanie Kentucky, która od pięciu pokoleń pozostaje w rękach tej samej rodziny. Dojrzewa od 4 do 12 lat w nowych, wypalonych beczkach z białego dębu amerykańskiego, a cechuje się słodkim, waniliowo-miodowym aromatem i wyważonym, okrągłym, bezpretensjonalnym smakiem.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Bourbon Larceny 1870 92 Proof 46% 0,7l

Nietypowy bourbon, w którym więcej jest pszenicy niż żyta. Gładki w smaku, ale o mocnym charakterze i bogatym aromacie, w którym nuty kandyzowanej wiśni śmiało przechodzą w karmel, orzechy i spalone masło. Godna uwagi odmiana od codziennego bourbona.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Bourbon PennyPacker 0,7l

Bourbon aż ociekający amerykańskością, ale najpopularniejszy na rynkach europejskich - zwłaszcza w Niemczech. Istnieje od lat 60. XX wieku, pochodzi zaś z gorzelni Bardstown w stanie Kentucky. Zacier składa się w 71% z kukurydzy, resztę stanowi mieszanka żyta i słodu jęczmiennego. Aromat słodki, waniliowo-karmelowy z niuansami pieprzu i jabłka; w tle świeże ciasto maślane. W ustach trunek jest gładki, łagodny i słodki, dominują nuty jabłek i toffi. Dopiero na drugim planie akcenty migdałów, suszonej moreli i dębu, a także żyta i chlebowej skórki. Najlepiej smakuje na kostkach lodu i w drinkach.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Bourbon Willett Pot Still Reserve 47% 0,7l

Bourbon klasy premium produkowany w Bardstown w stanie Kentucky. Dojrzewa około 8-10 lat, nim zostanie zabutelkowany z mocą 47% alkoholu. Produkowany w niewielkich partiach, nieprzekraczających 12 beczek, a do jego destylacji wykorzystuje się miedziany alembik o niezwykle długiej i wąskiej szyi. Ten sam alembik stał się inspiracją dla kształtu butelki. Aromatem przywodzi na myśl amerykańskie ciasto cytrynowe (lemon cake), w smaku oleisty, o słodyczy skontrowanej bogatym wachlarzem niuansów beczkowo-korzennych.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Bourbon to rodzaj whiskey produkowanej wyłącznie na terenie Stanów Zjednoczonych. Głównym surowcem wykorzystywanym w jego wytwarzaniu jest kukurydza – zgodnie z aktem prawnym przyjętym w 1964 roku przez Kongres USA jej zawartość w poddawanym destylacji zacierze musi wynosić minimum 51% – jednak można uzupełnić ją o inne zboża, a najchętniej wybierane przez destylarnie dodatki to żyto, pszenica i słód jęczmienny. Choć w kategorii tej mieści się także popularna marka Jack Daniel’s, to dzięki nietypowej, zastrzeżonej jedynie dla jej produkcji metodzie filtracji z wykorzystaniem węgla drzewnego, przyjęło się nazywać ją nie bourbonem, a Tennessee Whiskey. W porównaniu z niedalekimi krewnymi tego typu alkoholu ze Szkocji czy Irlandii łatwa do wychwycenia różnica tkwi w wynikającym z obecności kukurydzy w zacierze zdecydowanie słodszym profilu smakowym.
