

Bourbon Four Roses Single Barrel 0,7l

Wyjątkowa Bourbon Whiskey z jednej beczki (single barrel) ze smakiem którym będziecie chcieli się delektować bez końca. Złożony, pełen ciała z niezwykle łagodnym i długim posmakiem. Zawiera nutę dojrzałych śliwek i wiśni z owocowymi, lekko przyprawionymi aromatami jak i również syropu klonowego i kokosu.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Bourbon Four Roses Small Batch 0,7l

Four Roses to bourbon klasy premium, który w 2007 roku został okrzyknięty najlepszym bourbonem bez oznaczenia wieku.
Produkowany jest w Lawrenceburgu, w stanie Kentucky w destylarni o przeszło 100 letniej tradycji. Destylat używany do jego produkcji pochodzi z limitowanej partii maksymalnie 20 beczek. Podczas 7 letniego leżakowania nabiera wyraźnie owocowego aromatu. Każda butelka posiada informację na etykiecie na temat daty napełnienia i opróżnienia beczki.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Bourbon to rodzaj whiskey produkowanej wyłącznie na terenie Stanów Zjednoczonych. Głównym surowcem wykorzystywanym w jego wytwarzaniu jest kukurydza – zgodnie z aktem prawnym przyjętym w 1964 roku przez Kongres USA jej zawartość w poddawanym destylacji zacierze musi wynosić minimum 51% – jednak można uzupełnić ją o inne zboża, a najchętniej wybierane przez destylarnie dodatki to żyto, pszenica i słód jęczmienny. Choć w kategorii tej mieści się także popularna marka Jack Daniel’s, to dzięki nietypowej, zastrzeżonej jedynie dla jej produkcji metodzie filtracji z wykorzystaniem węgla drzewnego, przyjęło się nazywać ją nie bourbonem, a Tennessee Whiskey. W porównaniu z niedalekimi krewnymi tego typu alkoholu ze Szkocji czy Irlandii łatwa do wychwycenia różnica tkwi w wynikającym z obecności kukurydzy w zacierze zdecydowanie słodszym profilu smakowym.
